A.A. Milne: Winnie the pooh

Születésnap 1882. január 18.

Alan Alexander Milne

Ezen a napon született 128 évvel ezelőtt A.A. Milne. Sokunknak gyermekkori élménye Micimackó története. Akinek kis gyermeke van, az most is tudja, milyen hatással tudnak lenni a mese szereplői a kicsikre. Nekem még a jó öreg kék borítós mesekönyvem van meg, amely már sajnos nagyon rongyos, de valahol itt van a polcomon. Talán érdemes volna most öregebb fejjel is pár mesét újraolvasni benne. Így már öreg fejjel talán jobban meg is érteném miről is szóltak ezek a mesék. Hogy a figurák milyen karakterek voltak igazán. De azt hiszem, nem is ezért olvasnám újra. Hanem hogy egy kicsit megint gyerek lehessek :) Vagy talán még mindig az is vagyok?

Nálunk Micimackó néven futott be a mese főhőse. Ezt a nevet Karinthy Frigyes alkotta meg, mert az angol neve Winnie the pooh magyar nyelvre lefordíthatatlan volt. A névről csak annyit, hogy Winnie a Kanadai Hadsereg Winniepeg ezredének volt a kabal állata. Azaz egy élő medvebocs volt, akit a kanadai hadsereg állatorvos hadnagya Harry Coleburne vásárolt meg 20 dollárért egy vadásztól, és vitt el magával Angliába az Első Világháború idején. De mivel nem akarták a mackót magukkal vinni a lövészárokba, ezért a londoni állatkertben hagyták, ahol a 20-as években Milne és kisfia Christopher Robin (a mesében ő lett Róbert Gida) meglátta, és a kisfiú annyira megkedvelte, hogy az otthoni kis mackóját átkeresztelte Winnie-re. Innen már szépen kezdett bővülni a Százholdas Pagony családja, és a sok plüssállatból kerekedett ki ez a sok generációnak örömet adó mesefolyam 1926-os évben.Milne fia felnőtt korban nagyon nehezen viselte, hogy ilyen ismert személyiség lett a könyvek által, és konkrétan utálta a mesét és a hősöket. A sors fintora, hogy könyvesboltja volt, ahol mindig belefutott Micimackó rajongókba, akik hogy-hogy nem ráismertek :)
Christopher Robin Milne végül az eredetileg a gyermekkori játékait jelentő mesefigurákat, amelyek az egész történetet ihlették édesapjának, a New Yorki Közkönyvtárnak adományozta. Melyeket a mai napig meg lehet tekinteni a könyvtárhoz tartozó Stephen A. Schwarzman Épületben a Fifth Avenue és 42.-dik utca sarkán. Azt hiszem nem ma indulok, úgyhogy legyen itt egy kép róluk.