2012. 02. 19.

A fekete Madár

-Hetedhét Magyarország Meséi-

Egyszer volt egy szegény házaspár. Semmijük nem volt. Nem is házban laktak, hanem egy eceteshordóban. Sokat veszekedtek, de annál kevesebbet dolgoztak. 
Egyszer berepült hozzájuk egy fekete madár, kérte, hogy addig meghúzódhasson náluk, amíg a vércse továbbrepül. az ember meg az asszony megitatta a kismadarat, s mikor már elmúlt a baj, megköszönte a jóságukat, s azt mondta:
-Ha valamit szeretnétek, csak tapsoljatok hármat, én abban a pillanatban ott leszek, teljesítem a kívánságotokat.
Mikor elment, a szegény házaspár azon tanakodott, hogy mit kérjenek. Megegyeztek abban, hogy egy szép házat kívánnak, tele kamrával, tele pincével. Legyen az istállóban tehén, az ólban disznó, az udvaron baromfi. Akkor elkezdtek tapsolni. A madár meg is jelent, és azt mondta, hogy minden meglesz, azzal eltűnt. eltűnt az eceteshordó is, és a szegény pár egy szép házban lakott, ahogy kívánták. boldogok voltak a szép házban. Egyszer azt mondja az asszony:
-Megunta ezt a házat, szeretnék palotában lakni, selyemruhában járni, aranyos hintóban ülni!
Megint tapsoltak. A madár odajött, és azt mondta, hogy minden meglesz. Akkor a ház is eltűnt. Palotában találták magukat. Selyemruhában jártak, aranyos hintóban ültek. Egy darabig örültek is neki, de ebbe is beleuntak. Most az asszony azt kívánta, hogy királyné legyen, az ura meg király. Megint tapsoltak. Máris egy királyi palotában ültek, gyémántos korona volt a fejükön. Egy darabig nem is volt semmi baj, de egyszer mégis azt mondta az asszony:
-Szeretnék Isten lenni!
Alighogy ezt kimondta, a palotára nagy, fekete felhő szállt, kirepült belőle a fekete madár, és azt kiáltotta:
-Takarodjatok vissza az eceteshordóba!
Minden oda lett, és ők megint csak az eceteshordóban voltak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Örülök, hogy írsz nekem! Köszönöm!