A tehén

A tehén egy olyan kérődző, növényevő állat, amely napjainkban nem hiányozhat egy átlag gazdaságból. Testét rövid szőr borítja, színe fajtától függően változik. Feje hosszúkás, a felső ajka nedves. Hosszúkás orra végén orrlyukak találhatóak. Fülei mozgékonyak, és szemei nagyok. Szarvai belül üresek.

Nagy teste farokban végződik, melynek végén szőrpamacs található. Lábai páros ujjban végződnek, melyeket paták borítanak - párosujjú patások családjába tartozik.

Testalkata
Magassága átlagosan 135 és 150 centiméter közé tehető, hosszúsága pedig elérheti a több mint 2 métert.

Súlya: A tehén nagytestű emlős, súlya fajtától függően 500-700 kg.

Tápláléka:
A tehén a mezőkön legel. Télen a gazda istállójában vagy nagyobb állattenyésztő gazdaságokban szénával, kukoricaszárral, korpával és szemestakarmánnyal etetik. Amikor jóllakik, lefekszik és kérődzik, vagyis még egyszer megrágja az ételt.

Szaporodása: A nőstény évente egy borjút ellik, melyet tejjel táplál.

Élőhelye: Falusi gazdaságokban és farmokon nevelik őket.

Haszna: A tehenet igavonóként, de ugyanakkor húsáért, bőréért és tejéért is nevelik.

Családja: A tehén kicsinyét borjúnak hívjuk. Születésük után 25-30 kg-osak. A hímet bikának nevezzük, ez jóval masszívabb, mint a nőstény, súlya akár a 900 kg-t is elérheti.













Megjegyzések

TOP 3 BEJEGYZÉS

Szemfüles érzékszervek

VÁNDORMADARAK

TÁLTOS JANKÓ